NN Group; goudmijn voor ING?

De waarde van het belang van ING Groep in NN Group heeft zich sinds de beursgang zeer positief ontwikkeld. Eerst nog even de feiten van de beursgang op een rijtje. Ik zie hier even af van de converteerbare obligaties en focus alleen op het aandelenbelang van ING Groep in NN Group.

Op 5 juni 2014 heeft ING Groep haar voornemen om NN Group naar de beurs te brengen bevestigd. NN Group bestaat uit de Nederlandse verzekeraar Nationale Nederlanden, ING Insurance Europe, ING Investment Management en ING Life Japan. Het afstoten van dit onderdeel is opgelegd door ‘Brussel’ als gevolg van de staatssteun die ING ontvangen heeft tijdens de kredietcrisis.

Op 1 juli 2014 worden de aandelen NN Group geprijsd op EUR 20,00. NN Group heeft 350 miljoen uistaande aandelen en heeft dus op dat moment een waarde van EUR 7 miljard. ING Groep brengt in eerste instantie 28,6% van haar aandelen naar de beurs. Op 2 juli 2014 start de handel in het aandeel NN Group op Euronext Amsterdam.
Op 7 juli 2014 is de settlement datum van de IPO van NN Group.
Op 10 juli 2014 oefenen de underwritters van de IPO de zogenaamde over-allotment optie uit. Zij plaatsen nog 11,6 miljoen extra aandelen waardoor het belang van ING in NN Group zakt naar 68,1%.

ING groep heeft dus na de IPO nog een belang van 68,1% in NN Group, dit zijn 238.350.000 aandelen. Deze aandelen hadden bij de beursgang tegen EUR 20,00 een waarde van ongeveer EUR 4,77 miljard.

Sinds de beursgang van NN Group heeft het aandeel een behoorlijke stijging laten zien. Zelfs in de recente daling van de beurzen is het aandeel verder gestegen. Dit is goed nieuws voor ING. Met een koers van ongeveer EUR 25,30 (17 december 2014) is de waarde van het belang van ING ruim EUR 6 miljard. Een stijging van het aandeel van liefst 26,5% en een stijging van de waarde van het belang van ING van ruim EUR 1,23 miljard (!). ING waardeert het belang op marktwaarde, dit kwartaal is de stijging van het aandeel NN Group tot nu toe ongeveer 10%. Dit betekent dus een (boek)winst in dit kwartaal van ongeveer EUR 550 miljoen.

Er spelen nu natuurlijk een aantal andere belangrijke zaken in de wereld die de winstgevendheid van ING kunnen raken maar de enorme stijging van de waarde van het belang van ING in NN Group is een mooie opsteker. ING heeft overigens een lock-up afgesproken van 180 dagen na settlement van de IPO. ING zou dus rond 7 januari 2015 weer mogen verkopen.

Plaats een reactie